Επικαιρότητα

Βόρειο Αιγαίο: Ασταμάτητες οι ροές προσφύγων και μεταναστών – Έφτασαν 289 άτομα μέσα σε λίγες ώρες!

Συνολικά 289 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει στα νησιά του βορείου Αιγαίου από τα μεσάνυχτα έως τις 11:00 σήμερα, Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου…

Από αυτούς, 111 ήρθαν σε ακτές της Λέσβου, 33 στη Χίο και 145 στη Σάμο.

Χθες, Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου, οι ροές ήταν ιδιαίτερα αυξημένες. Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, σε 24 ώρες πέρασαν 648 πρόσφυγες και μετανάστες. Από αυτούς 273 στη Λέσβο, 76 στη Χίο και 299 στη Σάμο.

Πιέζει η Αγκυρα

Διπλωματικές πηγές υποστήριζαν ότι το νέο κύμα έχει σχέση με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Ερντογάν σε διάφορα μέτωπα, αλλά και με τη συνεχιζόμενη παραμονή στην τουρκική επικράτεια περισσοτέρων των 3 εκατ. προσφύγων. Η αύξηση των ροών, λένε οι ίδιες πηγές, έχει στόχο να πιέσουν την Ευρώπη για περισσότερα χρήματα προς την Τουρκία για το μεταναστευτικό, αλλά και για πιο ευνοϊκή στάση στις κινήσεις της Αγκυρας στη Αν. Μεσόγειο. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι το μεταναστευτικό, σε συνδυασμό με τις πολιτικές κρίσεις σε ευρωπαϊκές χώρες και την άνοδο της ξενοφοβίας και της Ακροδεξιάς, αποτελεί ένα πολύ ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί της Τουρκίας για να πιέσει την Ευρώπη για ανταλλάγματα και στον πόλεμο της Συρίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακριβώς μία ημέρα μετά την «απόβαση» προσφύγων και μεταναστών στη Λέσβο, την Παρασκευή, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε πως όσο συνεχίζεται η επιχείρηση του Ασαντ στο Ιντλίμπ της Συρίας –όπου η Τουρκία έχει δυνάμεις– οι μεταναστευτικές ροές στην Ευρώπη θα αυξηθούν. Πάντως, οι αυξημένες ροές σε συνδυασμό με την άρνηση των χωρών της Ε.Ε. για επιμερισμό των μεταναστευτικών βαρών, που όχι μόνο παραμένει σταθερή αλλά τείνει να γίνει πάγια, δημιουργούν πρόσθετη πίεση στην Ελλάδα. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό στο Βερολίνο: «Συμφωνώ με τον κύριο Μητσοτάκη ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της Ε.Ε., αλλά είμαστε μακριά από την υλοποίηση μιας βιώσιμης λύσης».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα πιέζεται ολοένα και περισσότερο να δεχθεί επιστροφές αιτούντων άσυλο στη Γερμανία, που είχαν καταγραφεί κατά την είσοδό τους στην Ελλάδα, η οποία ως πρώτη χώρα υποδοχής οφείλει να τους δεχθεί πίσω.

Την ίδια στιγμή, στο παρασκήνιο η ελληνική πλευρά δέχεται προσεκτικά «διαβήματα» από ευρωπαϊκές χώρες ότι δεν έχει καταφέρει να αποτρέψει τη φυγή προσφύγων και μεταναστών προς τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, με αποτέλεσμα να υφίστανται και οι ίδιες συνεχιζόμενη μεταναστευτική πίεση, η οποία μεταφράζεται σε πολιτικό κόστος για τις κυβερνήσεις, πέραν του κόστους διαχείρισης των ίδιων των ροών.