Επικαιροτητα

Το παρασκήνιο του ντιμπέιτ και οι κόκκινες κάρτες της ΝΔ στον Βελόπουλο και του Τσίπρα στον Βαρουφάκη

Ο κ. Ηλιόπουλος κατήγγειλε στη Διακομματική την ΝΔ για… κατάληψη του YouTube

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών ενόψει των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου. Η διακομματική επιτροπή αποφάσισε να πραγματοποιηθεί την 1η Ιουλίου. Μετά τις αποφάσεις των ΑΝΕΛ και του Ποταμιού να μην κατέβουν στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, βγαίνουν από τη λίστα ο Πάνος Καμμένος και ο Σταύρος Θεοδωράκης αν και τα κόμματα τους εκπροσωπούνταν στην τελευταία Βουλή.

Θα είναι ένα ντιμπέιτ για πέντε. Θα συμμετάσχουν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης του οποίου το κόμμα δεν μπήκε στην ευρωβουλή αλλά εκπροσωπούνταν στην εθνική Βουλή. Ο γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος αποκλείεται διότι το κόμμα του κινείται εκτός του δημοκρατικού και συνταγματικού τόξου και βέβαια υπάρχουν και οι δικαστικές εκκρεμότητες περί εγκληματικής οργάνωσης.

Όχι ΝΔ σε ντιμπέιτ των δυο

Στη διακομματική αποφασίστηκε να μείνει εκτός ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος. Την εισήγηση έκανε ο διευθυντής του γραφείου τύπου της ΝΔ, Κωνσταντίνος Ζούλας, ο οποίος συμμετείχε στην Διακομματική Επιτροπή μαζί με την εκπρόσωπο Σοφία Ζαχαράκη, τον γενικό διευθυντή του κόμματος Νίκο Παπαθανάση και τον επικεφαλής της web-team της Πειραιώς Θοδωρή Λιβάνιο. «Ο απαράβατος κανόνας ο οποίος έχει τηρηθεί μέχρι τώρα είναι ότι συμμετέχουν οι πολιτικοί αρχηγοί που είχαν συγκροτήσει Κοινοβουλευτικές Ομάδες στη διάρκεια της προηγούμενης κοινοβουλευτικής θητείας» είπε ο κ. Ζούλας απευθυνόμενος στον υπηρεσιακό υπουργό κ.Ρουπακιώτη. Η αναφορά αυτή στην ουσία κάλυπτε και τον Βασίλη Λεβέντη, που στο τέλος βρέθηκε χωρίς Κ.Ο.

Ο κ.Ζούλας υπενθύμισε ότι στο ντιμπέιτ των εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2015 είχαν συμμετάσχει ο Αλέξης Τσίπρας, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, η Φώφη Γεννηματά, ο Δημήτρης Κουτσούμπας ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Πάνος Καμμένος και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης όταν ο ΣΥΡΙΖΑ «διελύθη εις τα εξ ων συνετέθη» λόγω του τρίτου μνημονίου, όπως είπε χαρακτηριστικά και ο πρώην υπουργός τέθηκε επικεφαλής των 25 βουλευτών που αποχώρησαν. Ένα ακόμη επιχείρημα για τον αποκλεισμό Βελόπουλου ήταν ότι μέχρι τις 30 Ιουνίου συνεχίζεται η θητεία της παρούσας ευρωβουλής. Σχεδόν αμέσως συμφώνησε ο Γιάννης Γκιόκας του ΚΚΕ. Η εκπρόσωπος του Κυριάκου Βελόπουλου εξεμάνη και κατήγγειλε έλλειμα δημοκρατίας.

Τον ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπούσαν ο Νάσος Ηλιόπουλος και η Εφη Αχτσιόγλου. Έπαιρνε το λόγο κυρίως ο Ηλιόπουλος. Στην εξαίρεση Βελόπουλου, τελικά συμφώνησε και εκείνος. Είχε προηγηθεί η άρνηση Ζούλα για ντιμπέιτ Τσίπρα – Μητσοτάκη που έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. «Είμαστε αρνητικοί, ας προχωρήσουμε για να μη χάνουμε το χρόνο μας» δήλωσε και η συζήτηση έμεινε εκεί.

«Ντιμπέιτ» για τα social media

Ο κ. Ηλιόπουλος κατήγγειλε στη Διακομματική την ΝΔ για… κατάληψη του YouTube. Η πραγματικότητα είναι ότι η Πειραιώς φρόντισε να κλείσει εγκαίρως για τον τελευταίο μήνα της προεκλογικής περιόδου τις διαφημίσεις της στο YouTube. «Δεν είναι σωστό αυτό» είπε ο κ.Ηλιόπουλος και έθεσε και θέμα κόστους. Ο Θοδωρής Λιβάνιος απάντησε ότι στρατηγική επιλογή της ΝΔ ήταν ένα σημαντικό ποσό της προεκλογικής δαπάνης να το διοχετεύσει στα νέα μέσα με καθ’ όλα νόμιμο τρόπο. «Αν όμως θέλετε να μιλήσουμε για τους ορθούς όρους της προεκλογικής εκστρατείας να μιλήσουμε για τις εταιρείες -φαντάσματα που δημιουργήθηκαν λίγο πριν τις εκλογές, είχαν ως τηλέφωνα επικοινωνίας τηλέφωνα που συνδέονταν με τον ΣΥΡΙΖΑ και ξόδεψαν δεκάδες χιλιάδες ευρώ για μαύρες διαφημίσεις και fake news σε βάρος του Κυριάκου Μητσοτάκη» τόνισε.

Η απομόνωση Βελόπουλου

Η εκλογική συμπίεση της Ελληνικής Λύσης αποτελεί προτεραιότητα της ΝΔ προκειμένου να μην μπει στη Βουλή και η ίδια να εξασφαλίσει μια άνετη αυτοδυναμία. Διότι η αυτοδυναμία και το εύρος της δεν εξαρτώνται από τη διαφορά του πρώτου κόμματος από το δεύτερο αλλά από το ποσοστό των κομμάτων που μένουν εντός βουλής.
Το προβάδισμα των 9,3 μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ είχε μεγάλη πολιτική σημασία στις ευρωεκλογές διότι δρομολόγησε ραγδαίες εξελίξεις. Στις εθνικές εκλογές όμως είναι δευτερεύον.

Μετά τις αλλεπάλληλες συνεντεύξεις του Κυριάκου Βελόπουλου στα πανελλαδικά ΜΜΕ και τις αντιφάσεις του για τις «ενυπόγραφες υπογραφές του Χριστού» τις οποίες πουλούσε και μετά τις απέδωσε σε λεκτικό λάθος, η Ελληνική Λύση δίνει την δημοσκοπική εικόνα ότι υποχωρεί, παρά την επιτυχία της στις ευρωεκλογές με ένα 4,18%. Οι υποψηφιότητες για τα ψηφοδέλτια του κόμματος που διαψεύστηκαν και η δυσκολία του Κυριάκου Βελόπουλου να βρει γνωστά στελέχη με απήχηση στις τοπικές κοινωνίες είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας διότι η εθνική Βουλή έχει άλλου είδους απαιτήσεις από την ευρωβουλή όπου στο ψηφοδέλτιο οι υποψήφιοι ήταν μόλις 42 άτομα.
Η έρευνα της Marc για το Πρώτο Θέμα έδωσε στην Ελληνική Λύση ένα ποσοστό που κυμαίνεται από το 2,5% έως το 4,5%.

Ο πολύς Βαρουφάκης

Σε αντίθεση με την Ελληνική Λύση, δημοσκοπικά τουλάχιστον, ανοδική τάση δείχνει η ΜεΡΑ25 του Γιάνη (με ένα ν) Βαρουφάκη. Δεν κατάφερε στις ευρωεκλογές να εκλέξει ευρωβουλευτή για κάποιες εκατοντάδες ψήφους καθώς πήρε 2,99%. Οι τελευταίες μετρήσεις δίνουν στη ΜεΡΑ25 ένα ποσοστό της τάξης του 3,5%, πάνω και από την Χρυσή Αυγή, με τάσεις διεύρυνσης.
Η είσοδος του Γιάνη Βαρουφάκη στη Βουλή προκαλεί πονοκέφαλο στον ΣΥΡΙΖΑ γι αυτό και επιθυμεί την εκλογική συμπίεση του.

Source:newpost