Επικαιρότητα

Προσφυγικό: Σχέδιο αποσταθεροποίησης από τον Ερντογάν – Απάντηση Μητσοτάκη με έκτακτο ΚΥΣΕΑ – Τι θα γίνει με τους μετανάστες στα νησιά

Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης

Ο Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε να ανοίξει ξανά τη… στρόφιγγα με σκοπό να ανοίξει το μέτωπο με την Ελλάδα στο Αιγαίο και να πιέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο τούρκος Πρόεδρος επιχειρεί μ’ αυτό τον «μοχλό», να προκαλέσει στην Ελλάδα αποσταθεροποίηση σε μια κρίσιμη γεωπολιτικά συγκυρία για την περιοχή.

Ο αριθμός των μεταναστών που διασχίζουν παράνομα την Τουρκία προς την Ελλάδα και την Ευρώπη έχει τριπλασιαστεί τις τελευταίες εβδομάδες, με τον αριθμό των αφίξεων στην Ελλάδα να αυξάνεται στα 278 άτομα από τα 60 την ημέρα. σύμφωνα με την εφημερίδα The Times.

Τις πρώτες εβδομάδες του Αυγούστου σημειώθηκαν 1.570 αφίξεις, σε σύγκριση με τις 479 την ίδια περίοδο πέρυσι, ανέφερε η εφημερίδα, επικαλούμενη στοιχεία από την Αθήνα και την υπηρεσία προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών.

Κορύφωση της αύξησης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών είναι η άφιξη 500 μεταναστών και προσφύγων στη Λέσβο τα τελευταία 24ωρα.

Ο αυξανόμενος αριθμός αντιπροσωπεύει την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Αθήνας-Άγκυρας και ΕΕ-Άγκυρας, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας προσπαθεί να χρησιμοποιήσει το προσφυγικό τόσο για την διαμάχη στην ανατολική Μεσόγειο, όσο και για να επαναδιαπραγματευτεί τις συμφωνίες για το προσφυγικό.

Η Τουρκία και η ΕΕ είχαν έρθει σε συμφωνία για τους πρόσφυγες  το 2016, με σκοπό να μειώσουν την εισροή κυρίως Σύρων προσφύγων που έφταναν κατά χιλιάδες στην Ελλάδα. Βασικός όρος της συμφωνίας ήταν ότι οι μετανάστες που έφταναν  στα ελληνικά νησιά θα επέστρεφαν στην Τουρκία, εκτός αν αιτούνταν ασύλου στην Ελλάδα. Ο Ερντογάν δεν χάνει ευκαιρία να κατηγορεί τις Βρυξέλλες για αθέτηση των συμφωνηθέντων και να διεκδικεί περισσότερα χρήματα.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τον περασμένο μήνα είχε δηλώσει ότι η Τουρκία θα ακυρώσει τη συμφωνία επανεισδοχής με την ΕΕ, εάν η ένωση δεν εκπληρώσει την υπόσχεσή της για μετακινήσεις Τούρκων πολιτών στην Ευρώπη  χωρίς θεώρηση βίζας. Βέβαια από την Αθήνα επιχειρήθηκε η υποβάθμιση της σχετικής δήλωσης παραπέμποντας σε άλλη συμφωνία που δεν εφαρμοζόταν.

Η παρέμβαση αυτή δεν  έγινε σε ουδέτερο χρόνο καθώς είχε προηγηθεί η απόφαση της ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, λόγω των προκλητικών κινήσεων της Άγκυρας στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι ο Ερντογάν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας του εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης και τους Σύρους που έχουν βρει καταφύγιο στην Κωνσταντινούπολη και τις παραθαλάσσιες επαρχίες.

Σε αυτές τις προκλήσεις οι ελληνική κυβέρνηση κινείται με ψυχραιμία και σε  όλα τα επίπεδα, στην προσπάθεια να αντιμετωπίσει την αύξηση των μεταναστευτικών ροών στα ελληνικά νησιά από τα τουρκικά παράλια, με εκατοντάδες αφίξεις σε καθημερινή βάση.

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκηςσυγκαλεί ΚΥΣΕΑ σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, με αντικείμενο ακριβώς τις αθρόες αφίξεις, ο Νίκος Δένδιας κάλεσε εκτάκτως στο γραφείο του τον Τούρκο Πρέσβη και του εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του, ενώ αποφασίστηκε να μεταφερθούν 1.002 άτομα από τον καταυλισμό της Μόριας στη Νέα Καβάλα. Και όλα αυτά, με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν να προειδοποιεί για νέο προσφυγικό κύμα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές θα ληφθούν αποφάσεις για την αποσυμφόρηση νησιών και τη δημιουργία χώρων με ανθρώπινες συνθήκες πριν το χειμώνα και αντιμετώπιση ροών.

Ενώ πηγές αναφέρουν στο newpost ότι υπάρχει εισήγηση για μαζική μεταφορά μεταναστών από τα νησιά και παράλληλα να αξιοποιηθεί το Κέντρο Φιλοξενίας, στο παλαιό στρατόπεδο Πεζικού στην Κόρινθο. Υπάρχουν σκέψεις για επαναφορά και επέκταση των κλειστών κέντρων κράτησης μεταναστών ώστε να δοθεί μήνυμα αποτροπής σε όσους μετανάστες επιλέγουν την Ελλάδα για τις συνθήκες υποδοχής τους.

Το θέμα της αποτροπής είναι πολύπλοκο ενώ παράλληλα πρέπει με μεγαλύτερη πίεση να αναδειχτεί η ευρωπαϊκή διάσταση του προσφυγικού στην κατεύθυνση κοινής πολιτικής ασύλου, υποδοχής και απελάσεων.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός από το Βερολίνο στις κοινές δηλώσεις που πραγματοποίησε με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ έδειξε προς την κατεύθυνση της αλλαγής της πολιτικής ασύλου επισημαίνοντας ότι η Αθήνα προσβλέπει στη στήριξη των εταίρων για την φύλαξη των συνόρων υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να «σηκώνουν το βάρος οι χώρες πρώτης υποδοχής». Παράλληλα ζήτησε και την τήρηση της συμφωνίας επαναπροώθησης στην Τουρκία.

Αποτελεί, ωστόσο, ζητούμενο το περιεχόμενο και η κατεύθυνση των σχεδιαζόμενων πολιτικών, σε μια περίοδο κατά την οποία επικρατούν στην ευρωπαϊκή ατζέντα λιγότερο ή περισσότερο ξενοφοβικές πολιτικές, ενώ η νομιμότητα των πολιτικών της Γερμανίας αμφισβητείται όχι μόνο από τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και από τη γερμανική Δικαιοσύνη.

Η αύξηση των ροών, ως διάσταση της γεωπολιτικής πραγματικότητας, αποτελεί δεδομένο που θα καθορίσει τις δικές μας αμυντικές ενέργειες αλλά και σε διπλωματικό επίπεδο με τους συμμάχους μας ώστε να βρεθούν εργαλεία πίεσης της τουρκικής πλευράς.

Σε αυτό το περιβάλλον, η ανάδειξη της ευρωπαϊκής διάστασης του ζητήματος και των κοινών πολιτικών παρεμβάσεων που απαιτούνται είναι προτεραιότητα για την Ελλάδα και την ελληνική κυβέρνηση που δεν θέλει σε καμία περίπτωση να αντιμετωπίσει το θέμα ως διμερές.

Αυτά τα γεωπολιτικά χαρακτηριστικά, τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ, θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί η κυβέρνηση ώστε να ενεργοποιήσει τους διεθνείς μηχανισμούς απέναντι στους σχεδιασμούς του Ερντογάν.

Source:newpost