Επικαιροτητα

Προσφυγικό: Στο πόδι οι νησιώτες – Αποφασισμένη η κυβέρνηση

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι κινητοποιήσεις στην Λέσβο, ενώ η κυβέρνηση με κοινή υπουργική απόφαση προχώρησε στις άδειες χωροθέτησης στις επιταχθείσες εκτάσεις γης στα πέντε νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Στην Δυτική Λέσβο επικρατεί αναβρασμός. Οχήματα του δήμου έχουν αποκλείσει τον δρόμο που οδηγεί στην επίμαχη περιοχή Kαράβας-  Καβακλή λίγο πριν τον Μανταμάδο, εκεί δηλαδή που θα κατασκευαστεί η κλειστή δομή.

Παράλληλα ο δήμαρχος Ταξιάρχης Βέρρος έχει καλέσει τους κατοίκους να μεταφέρουν στον χώρο που έχει επιταχθεί, ως ένδειξη διαμαρτυρίας, τα χιλιάδες σωσίβια μεταναστών και τις δεκάδες λέμβους που στοιβάζονται σε περιοχές του δήμου. «Έχω μια πρόταση για όλους σας. Ο καθένας σας να πάρει μερικά σωσίβια και να τα πετάξει στην επιταγμένη έκταση. Με το δικό του αυτοκίνητο. Να τα πάμε λοιπόν σε αυτούς που ανήκουν. Μπορούν να διακοσμήσουν και την νέα δομή έτσι» αναφέρει χαρακτηριστικά στο κάλεσμα του ο δήμαρχος δυτικής Λέσβου.

Αντιδράσεις και στην Χίο 

Στο πόδι βρίσκονται και οι κάτοικοι της Χίου που είναι η εκλογική περιφέρεια του υπουργού μετανάστευσης Νότη Μηταράκη. Η Παγχιακή Επιτροπή Αγώνα με ανακοίνωση της κάνει λόγο για εμπαιγμό την κυβέρνηση και καλεί τους Χιώτες σε κινητοποιήσεις στον χώρο που έχει επιταχθεί. «Η απάντηση που θα πάρουν από  τον Χιακό λαό θα είναι πολύ σκληρή για τον εμπαιγμό και την κατάφωρη κοροϊδία.

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να φθάσουν στη Χίο, επιπλέον 2 διμοιρίες των ΜΑΤ από την ηπειρωτική Ελλάδα, χωρίς όμως να είναι γνωστό μέχρι στιγμής αν θα εγκατασταθούν στη ΒΙ.ΑΛ. ή αν θα μεταβούν στον χώρο που θα γίνονται οι εργασίες για την κατασκευή κλειστών δομών.

Στις αρχές Μαρτίου οι εργασίες 

Με την κοινή υπουργική απόφαση που εκδόθηκε άρχισε να μετρά αντίστροφα και ο χρόνος προκειμένου να αρχίσουν οι εργασίες κατασκευής των κλειστών κέντρων. Τις επόμενες ημέρες θα έχουν περιφραχθεί οι χώροι που έχει επιτάξει η κυβέρνηση, ενώ θα γίνουν και οι πρώτες χωματουργικές εργασίες προκειμένου να διαμορφωθεί κατάλληλα το έδαφος για να μπορέσουν να στηθούν τα σπίτια που θα εγκατασταθούν οι μετανάστες.

Στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού, που αυξάνεται και ο αριθμός των μεταναστευτικών ροών, να είναι όλα έτοιμα, ενώ παράλληλα εκτιμούν στο υπουργείο μετανάστευσης ότι θα έχουν προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό και η εξέταση των αιτήσεων για την χορήγηση ασύλου.

«Μασάζ» από Χρυσοχοΐδη και Μηταράκη 

Στις 11 το πρωί στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ, οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης θα ενημερώσουν τα κομματικά στελέχη αλλά και πολιτευτές για τα ζητήματα της ασφάλειας αλλά και του μεταναστευτικού.

Στο κυβερνών κόμμα επικρατεί προβληματισμό λόγω των αντιδράσεων που υπάρχουν στα νησιά, ωστόσο σημειώνουν πως με τα μέτρα που έχουν ληφθεί η κατάσταση στα νησιά θα είναι καλύτερη και πιο ελεγχόμενη ενώ θα κλείσουν και τα άναρχα ανοιχτά κέντρα. Οι πιέσεις που δέχονται τα «γαλάζια» τοπικά στελέχη από κατοίκους είναι έντονες και γι’ αυτό τον λόγο στη ΝΔ θέλουν να είναι ενημερωμένα έτσι ώστε να μεταφέρουν στους νησιώτες τους λόγους για τους οποίους προχώρησε η κυβέρνηση σε αυτή την κίνηση.

Ο Νότης Μηταράκης εμφανίστηκε αισιόδοξος όσον αφορά τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου οι οποίες συνεχώς επιταχύνονται «Από 1η Ιανουαρίου, τα πρώτα στοιχεία του ασύλου είναι ότι οι αποφάσεις πλέον βγαίνουν στις 24 μέρες για αυτούς που έχουν μπει το 2020 στη χώρα. Αυτό σημαίνει ότι αυτές οι αρνητικές αποφάσεις γύρω στον Μάρτιο – Απρίλιο θα οδηγηθούν σε επιστροφές μετά την διαδικασία της επιτροπής προσφυγών» δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο υπουργός Μετανάστευσης. Ενώ σε συνέντευξη του στο γαλλικό πρακτορείο τόνισε πως «η αποσυμφόρηση των νησιών μας είναι η υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητά μας».

Content retrieved from: https://www.thetoc.gr/politiki/article/prosfugiko-sto-podi-oi-nisiwtes—apofasismeni-i-kubernisi.