Επικαιροτητα

Ο Τσίπρας αποκάλυψε την αντιπολιτευτική γραμμή που θα ακολουθήσει

Σε αρκετά μεγάλο βαθμό αυτό που είχε βάλει ως στόχο χθες ο Αλέξης Τσίπρας με την ομιλία του στο Βελλίδειο το πέτυχε. Το παρατεταμένο χειροκρότημα που κέρδισε για τη Συμφωνία των Πρεσπών ήταν για πολλά στελέχη η αφετηρία ώστε το κλίμα στην Βόρεια Ελλάδα να αλλάξει. Δεν αποδίδουν τον ενθουσιασμό που υπήρχε μέσα στην αίθουσα στο γεγονός ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλούσε σε ένα φιλικό ακροατήριο, αλλά στο ότι η κυβέρνηση έχει “θυμώσει” τους Μακεδόνες με την κυβίστηση που έχει πραγματοποιήσει.

Αναφερόμενος στον πρωθυπουργό τόνισε πως “προεκλογικά επένδυε με κάθε τρόπο στα ψεύδη, την πατριδοκαπηλία, την κάλυψη εθνικιστικών επιθέσεων, ενάντια σε μια προδοτική, όπως την ονόμαζε συμφωνία, για την οποία τώρα μετεκλογικά δεν βρίσκει λέξη να πει, παρά μόνο φυσικά ότι θα την εφαρμόσει και θα την τιμήσει”.

Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως το Μακεδονικό θα έχει πολλές συνέχειες από εδώ και πέρα με την κυβέρνηση να είναι στριμωγμένη και τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί κάθε βήμα της, ώστε να αναδεικνύει τις αντιφάσεις στις οποίες πέφτει, αλλά και τις αντιδράσεις των στελεχών της. Πηγαίνοντας ένα βήμα πιο πέρα θεωρούν πως οι “Μακεδονομάχοι”, όπως τους χαρακτηρίζουν, βουλευτές, στελέχη ή μέλη της ΝΔ σιγά – σιγά θα δείξουν τη δυσαρέσκεία τους απέναντι στην ηγεσία του Μαξίμου.

Ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ, χθες το βράδυ, ουσιαστικά εγκαινίασε την αντιπολιτευτική τακτική που θα ακολουθήσει απέναντι στην κυβέρνηση δείχνοντας πως η περίοδος χάριτος τελείωσε. “Είμαστε εδώ” ήταν η φράση που χρησιμοποίησε θέλοντας να υπενθυμίσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη πως έχει απέναντί του μια ισχυρή αντιπολίτευση του 31,5% στην οποία θα πρέπει να λογοδοτεί.

Κάνοντας έναν μίνι απολογισμό των πεπραγμένων του ΣΥΡΙΖΑ και του κράτους που παρέλαβε το 2015 υπό συνθήκες “ανθρωπιστικής κρίσης”, όπως είπε χαρακτηριστικά, πέρασε στα επιτεύγματα της κυβέρνησής του και στην τροχιά ανάπτυξης στην οποία έχει περάσει πλέον η ελληνική οικονομία. Παρέθεσε όλα τα μέτρα ελάφρυνσης που πήρε τον τελευταίο χρόνο με την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, υποστηρίζοντας παράλληλα πως η σημερινή κυβέρνηση έχει ήδη γυρίσει την πλάτη στη μεσαία τάξη από τη στιγμή που δεν δέχεται να μειώσει τα πρωτογενή πλεονάσματα άμεσα, να καταργήσει την εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος.

Μέσα σε αυτό το κλίμα για άλλη μια φορά έξω από το “κάδρο” της κριτικής του κ. Τσίπρα δεν έμεινε ο Γιάννης Στουρνάρας, αφού στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν κρύβουν την ενόχλησή του για τις παρεμβάσεις του πριν και μετά τις εκλογές, που όπως διαπιστώνουν κινούνται σε εντελώς άλλο μήκος κύματος.

“Η ΝΔ αγνοεί τη μεσαία τάξη για να κάνει πιο γενναία δώρα στους φίλους και χορηγούς της”, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, κατηγορώντας την κυβέρνηση για τις επιλογές της στην οικονομία και πρόσθεσε πως “όταν εμείς νομοθετήσαμε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% για τις μικρές και κατά 20% για τις μεσαίες περιουσίες, η ΝΔ μαζί με τον κύριο Στουρνάρα, αμφισβητούσαν την ύπαρξη δημοσιονομικού χώρου για την ελάφρυνση αυτή”. Και συμπλήρωσε: “Τώρα βέβαια που άλλαξε η κυβέρνηση, άλλαξαν οι κανόνες των μαθηματικών και τα νούμερα βγαίνουν», συμπλήρωσε και πρόσθεσε ότι “τα επιπλέον 250 εκατ. για το 2019 που ανακάλυψαν αποφάσισαν να τα διαθέσουν στη μείωση του ΕΝΦΙΑ και για περιουσίες άνω των 500.000 ευρώ”.

Ενδεχομένως το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της ομιλίας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η αυτοκριτική που έκανε για τα αίτια της εκλογικής ήττας. Επιχείρησε με αυτόν τον τρόπο να εγκαινιάσει έναν νέο τρόπο επικοινωνίας με τους πολίτες πιο “καθαρό” και πιο “ευθύ” όπως τόνιζαν στελέχη της Κουμουνδούρου αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας του. Η καθυστέρηση του δεύτερου πακέτου μέτρων, η ολιγωρία στα θέματα λειτουργίας του κράτους, η κακή επικοινωνία της πολιτικής του κόμματος και το στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην περιβαλλοντική πολιτική ήταν η καθοριστική τετράδα, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, που απομάκρυνε το κόμμα από την εξουσία.

Τα πυρά προς τη νέα κυβέρνηση της ΝΔ ήταν πολλά και συνεχή και δεν αφορούσαν μόνο την οικονομία. Ο Αλέξης Τσίπρας ήθελε να δείξει πως ό,τι φοβόταν και έλεγε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προέρχονταν από ταπεινά προεκλογικά ελατήρια, αλλά όντως η γαλάζια παράταξη θέλει να καταλύσει τους θεσμούς και αυτό φάνηκε με την τροπολογία της ΕΥΠ, την αποπομπή της Βασιλικής Θάνου από τη Επιτροπή Ανταγωνισμού, αλλά και την άρνηση να υπάρξει συνεννόηση για τον ορισμό της ηγεσίας της δικαιοσύνης.

Όπως είχε δημοσιοποιήσει το newpost.gr, παρά το γεγονός πως οι εκλογές απέχουν πολύ χρονικά, επιχείρησε να περιγράψει το μοντέλο της διακυβέρνησης που θέλει να πετύχει και περιλαμβάνει τέσσερις προτεραιότητες.

– Δίκαιη ανάπτυξη (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ψηφιακή οικονομία, αγροτική ανάπτυξη, αυξήσεις μισθών κλπ)

– Η οικοδόμηση ενός νέου κοινωνικού κράτους

– Η ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης

– Η διεύρυνση των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών και η ασφάλεια για τους πολίτες

Δεν είναι τυχαίο πως ενόψει της διεύρυνσης του κόμματος και των εσωκομματικών διαδικασιών που είναι σε εξέλιξη, όπως είχε δημοσιεύσει το newpost.gr, ο Αλέξης Τσίπρας έκλεισε την ομιλία του με ένα ανοιχτό κάλεσμα προς όλους τους πολίτες. Αφορά τους εργαζόμενους, τις παραγωγικές δυνάμεις, τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες ώστε, όπως τόνισε, “να πορευτούμε μαζί για μια Ελλάδα που δεν θα χάσει ξανά την ευκαιρία. Να πορευτούμε μαζί για μια Ελλάδα σύγχρονη, δημοκρατική, κοινωνική. Για μια Ελλάδα ανοιχτή, ανεκτική, προοδευτική”.

Απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στο ΚΙΝΑΛ, ωστόσο θα μπορούσε να εκτιμηθεί πως επιχείρησε να χτυπήσει “καμπανάκι” στους πολίτες με έντονα αντιδεξιά αισθήματα που αμφιταλαντεύονται όλο το τελευταίο διάστημα μεταξύ της Χαριλάου Τρικούπη, της Κουμουνδούρου, αλλά και την Πειραιώς.

Ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση, είπε ότι το δείγμα γραφής της κυβέρνησης της ΝΔ αυτούς τους δύο μήνες, επιβεβαιώνει τους φόβους “γιατί με το «καλημέρα» είδαμε να ξεδιπλώνεται με ταχύτητα μπροστά μας, το σχέδιο οικοδόμησης του νέου κράτους της Δεξιάς. Ένα καθεστώς αυταρχικό, αντικοινωνικό, αντεργατικό. Ένα καθεστώς με μηδενικό σεβασμό στους κανόνες. Κοινοβουλευτικούς, δημοκρατικούς, δικαιοκρατικούς”.

Source:newpost