Επικαιροτητα

O Μανώλης Σφακιανάκης αποκαλύπτει για την επίθεση Τούρκων χακερ σε ελληνικές ιστοσελίδες

Ο Πρόεδρος του CSIi Μανώλης Σφακιανάκης φιλοξενηθηκε στην πρωινή εκπομπή ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ του Open TV, όπου σχολίασε την πρόσφατη επίθεση Τούρκων χάκερς σε κρατικές ελληνικές ιστοσελίδες.

Για την ακρίβεια μια σειρά από ιστοσελίδες, ανάμεσα σε αυτές της ΕΥΠ, της Βουλής, του υπουργείου Εξωτερικών, του υπουργείου Οικονομικών, του Χρηματιστηρίου, «έπεσαν» για περίπου μιάμιση ώρα.

Ο κύριος Σφακιανάκης περιέγραψε τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να προκληθεί μια τέτοια επίθεση, όπως στο site της Βουλής όπου η επίθεση περιορίστηκε στην υπερφόρτωση της γραμμής με αποτέλεσμα την πτώση της ιστοσελίδας της, αλλά αποκρούστηκε επιτυχώς οποιαδήποτε προσπάθεια υποκλοπής στοιχείων .

Παράλληλα εφιστά την προσοχή για παρόμοιες κυβερνοεπιθέσεις στο μέλλον, όπου θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να είναι όσο το δυνατόν καλύτερα και πιο κατάλληλα προετοιμασμένη για κάθε είδος ενέργειες που θα μπορούσαν να προσβάλλουν ιστοσελίδες εθνικού ενδιαφέροντος.

Τι είναι οι επιθέσεις “DOS attack” στις οποίες αναφέρθηκε ο Σφακιανάκης

Επρόκειτο για επιθέσεις τύπου «DOS attack» όπως λέγονται. Τι συμβαίνει με αυτές τις επιθέσεις; Πρόκειται για επιθέσεις διανεμημένες από πάρα πολλούς υπολογιστές (bots) ταυτόχρονα προς έναν εξυπηρετητή (server). Οι χάκερς, δηλαδή, αγοράζουν πολλά «bots», πολλές διευθύνσεις IP και χτυπούν ταυτόχρονα κάποιον server, με αποτέλεσμα να δημιουργούν συνωστισμό επισκεψιμότητας (traffic) στην ιστοσελίδα. Συμβαίνει με απλά λόγια κάτι ανάλογο με το να επιχειρήσουν να μπουν στην πόρτα ενός καταστήματος πάρα πολλοί πελάτες. Λόγω συνωστισμού δεν θα μπει κανένας. Οι ελληνικές αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να αποφύγουν υποκλοπές πληροφοριών έριξαν εσκεμμένα τις ιστοσελίδες τους.

Ποιοι ήταν οι Τούρκοι χάκερς και τι ισχυρίζονται

H ομάδα χάκερς της Τουρκίας με την επωνυμία «Anka Neferler» με ανάρτησή της στο Facebook ανέλαβε την ευθύνη του χακαρίσματος, υποστηρίζοντας ότι εκείνη «έριξε» της ιστοσελίδες. Μάλιστα, οι χάκερς υποστηρίξαν ότι η επίθεση έγινε ως απάντηση στη στάση της Αθήνας, ισχυριζόμενοι ότι… η Ελλάδα απειλεί την Τουρκία! «Η Ελλάδα απειλεί την Τουρκία στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Και τώρα απειλεί τη διάσκεψη της Λιβύης», αναφέρουν.

H απάντηση απο τους Έλληνες χάκερς

Στην αντεπίθεση πέρασαν Έλληνες χάκερς Anonymous Greece , απαντώντας στον κυβερνοπόλεμο των Τούρκων “μπουνταλάδων”που προσπάθησαν να “χτυπήσουν” ιστοσελίδες της Ελληνικής Δημοκρατίας το απόγευμα της Παρασκευής, αποδεικνύοντας οτι, όταν χρειαστεί, είναι έτοιμοι να απαντήσουν δυναμικά και πιό σκληρά σε κάθε κυβερνοεπίθεση του γείτονα.

Οι Έλληνες Anonymous αναφέρουν ότι «Όπως χτύπησαν οι τούρκοι χθές έτσι και εμείς μια μέρα μετά χτυπήσαμε ώς απάντηση. Να ενημερώσουμε ότι οι επιθέσεις μόλις άρχισαν. Για κάθε καινούρια χτυπήματα θα ανεβαίνει νέο άρθρο. Εμείς τώρα θα δείξουμε τι έχουμε χτυπήσει μέσα σε λίγες ώρες.»

Η λίστα με τα sites που χτυπήθηκαν είναι η ακόλουθη:

1. 112 Emergency Call number

2. Sabah Email Service

3. Hurriyer Email Service

4. 112 Emrgency Email Service

5. Turkish Police ( EGM ) Email Service

6. Saglik Email service

7. Ekonomi Email service

8. Enerji Email service

9. SIP-VOIP of Turkish Enerji

10. MIT Email service

Παρακολουθήστε το βίντεο εδώ: