Επικαιροτητα

Ν26: Η ψηφιακή τράπεζα με τις μηδενικές προμήθειες «πατάει γκάζι» στην Ελλάδα

Συνέντευξη με τον Sarunas Legeckas, γενικό διευθυντή της Ν26 – «Ποιoς θέλει να πληρώνει προμήθεια για να αλλάξει PIN, να κάνει μια συναλλαγή, ή να ελέγξει το υπόλοιπό του;»

Δηλώνει φυσικός και όχι τραπεζίτης αν και εργάστηκε στην τράπεζα Barclays για 5 χρόνια, ενώ τώρα, στα 35 του, είναι γενικός διευθυντής της ψηφιακής τράπεζας N26, υπεύθυνος για 18 αγορές στην Ευρώπη.

Ο Sarunas Legeckas, γεννήθηκε στο Βίλνιους της Λιθουανίας, σπούδασε Φυσική και Τεχνολογία και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το πανεπιστήμιο του Newcastle.

Περιγράφοντας την εμπειρία του στην Barclays, ως υπεύθυνος στο τμήμα Καινοτομίας σημειώνει χαρακτηριστικά: «Ό,τι λένε για τις τράπεζες είναι αλήθεια. Γραφειοκρατία, αργές διαδικασίες και φόβος για ανάληψη ρίσκου, τις κρατούν πίσω στο να λανσάρουν νέα προϊόντα». Για αυτό και αποχώρησε, γιατί όπως εξομολογήθηκε αντιμετώπιζε μεγάλες δυσκολίες στο να «τρέξει» νέα καινοτόμα έργα.

Μετά έφτιαξε δική του startup. Ως συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της PlaceILive.com, ο Sarunas σκέφτηκε να δημιουργήσει μια πλατφόρμα που θα βρίσκει δεδομένα για γειτονιές μέσω αλγόριθμων, συγκεντρώνοντας χρήσιμες πληροφορίες για όσους ήθελαν να μετακομίσουν εκεί.

Πέρασε και από άλλες fintech εταιρείες ενώ προσπάθησε να συνδυάσει την τεχνολογία blockchain και τα κρυπτονομίσματα με την αγορά αυτοκινήτου, ιδρύοντας την Car Vertical αλλά και με το real etsate.

Πώς έφτασε στην Ν26

Εδώ και 3 μήνες ανήκει στο δυναμικό της γερμανικής Ν26, μιας challenger bank, που λειτουργεί χωρίς υποκαταστήματα, απευθείας από το κινητό ή τον υπολογιστή του πελάτη, που εμφανίστηκε στην ελληνική αγορά τα τελευταία δύο χρόνια.

Η ιστορία είναι εντυπωσιακή.

Ξεκίνησε ως πελάτης της Ν26. Πριν από τρία χρόνια άνοιξε λογαριασμό και ενθουσιάστηκε από την δυναμική και τις δυνατότητες αλλά και το γεγονός ότι είναι μια πλατφόρμα, η οποία μπορεί να φιλοξενήσει πολλές ιδέες fintech.

Έτσι αποφάσισε να έρθει σε επαφή με την Ν26 γράφοντας μια επιστολή (μαζί με το βιογραφικό του) στην οποία ήταν όπως λέει, απόλυτα ειλικρινής.«Είμαι πελάτης σας, μου αρέσει η εταιρεία, έχω αυτές τις δυνατότητες και ξέρω καλά τις ευρωπαϊκές αγορές». Μετά από αμέτρητες συνεντεύξεις πήρε τη θέση του γενικού διευθυντή και από πελάτης, εδώ και 3 μήνες διευθύνει 18 αγορές.

Πρώτη φορά στην Ελλάδα

«Στην λίστα που έφτιαξα όταν ανέλαβα την θέση του γενικού διευθυντή είχα ψηλά την Ελλάδα», λέει ο Sarunas που παραδέχθηκε ότι είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεται την χώρα. Η Πορτογαλία, η Ελλάδα και η Ιρλανδία είναι οι αγορές που βλέπει πολλές προοπτικές ανάπτυξης.

Ειδικά για την Ελλάδα, στην ερώτηση γιατί κάποιος να ανοίξει έναν λογαριασμό στην Ν26 απαντά: «Ποιoς θέλει να πληρώνει προμήθεια για να αλλάξει PIN, να κάνει μια συναλλαγή ή να ελέγξει το υπόλοιπό του; Άκουσα ότι οι 4 συστηματικές τράπεζες έβγαλαν πάνω 1 δισ. από προμήθειες μέσα σε 9 μήνες αυτό το χρόνο, αυτό είναι τρελό!»

Οι παραδοσιακές τράπεζες πρέπει να αλλάξουν ριζικά, τονίζει ο ίδιος. Μάλιστα έδειξε εντυπωσιασμένος από την μέχρι τώρα απήχηση της Ν26 στους Έλληνες καταναλωτές.

«Οι Έλληνες εμπιστεύονται τις γερμανικές τράπεζες για αυτό έχουν υψηλές καταθέσεις στην N26» λέει ο Sarunas, τονίζοντας ότι δεκάδες χιλιάδες καταναλωτές έχουν ήδη ανοίξει λογαριασμό και ο αριθμός συνεχώς αυξάνει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τον τελευταίο χρόνο η παρουσία της Ν26 στην Ελλάδα έχει αναπτυχθεί ταχέως οργανικά «και αυτό σημαίνει ότι μας βρήκαν από μόνοι τους ψάχνοντας εναλλακτικές λύσεις για τραπεζικές υπηρεσίες».

Αποκάλυψε ότι στο τέλος του Νοεμβρίου θα ανακοινώσουν ένα νέο προϊόν, μια προσφορά που θα απευθύνεται σαφώς και στην ελληνική αγορά.

Ήδη, η Ν26 μέσω συνεργασίων προσφέρει σε όλους τους πελάτες πολύ ελκυστικές προσφορές. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τόσο η συνεργασία που έχει με την Transferwise για μεταφορές εμβασμάτων, αλλά και με την γερμανική Raisin, μέσω της οποίας οι πελάτες της N26 μπορούν να ανοίγουν προθεσμιακές καταθέσεις σε πολύ ελκυστικές τιμές σε αρκετές ευρωπαϊκές τράπεζες. Η Raisin είναι από τις κορυφαίες εταιρείες FinTech και προς το παρόν είναι διαθέσιμη μόνο για πελάτες στη Γερμανία, αλλά θα κυκλοφορήσει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και πιθανότατα και στην Ελλάδα.

Πριν δύο μήνες ήρθαν σε συμφωνία με δημοφιλείς εταιρείες όπως η Lime και η Uber, εξασφαλίζοντας ειδικές προσφορές και εκπτώσεις για όσους χρησιμοποιούν την κάρτα Ν26.

Όσο για το ποιοι είναι οι κορυφαίοι πελάτες στην Ευρώπη; Σύμφωνα με τον Sarunas, Γερμανία και Γαλλία είναι οι χώρες με τους περισσότερους πελάτες. Μάλιστα στην Γαλλία, οι κάτοχοι λογαριασμού στην Ν26 έχουν φθάσει το 1 εκατομμύριο και είναι περισσότεροι από τους πελάτες της HSBC.

Ποια είναι όμως η Ν26

Η N26 είναι μια ψηφιακή τράπεζα, η οποία ιδρύθηκε το 2013 στο Βερολίνο από τον Valentin Stalf και τον Maximilian Tayenthal με στόχο να επαναπροσδιορίσει την εμπειρία της λιανικής τραπεζικής, με βάση τον σύγχρονο τρόπο ζωής.

Για όσους τυχόν αναρωτιούνται, είναι μία καθόλα νόμιμη ευρωπαϊκή τράπεζα, με την οποία μπορεί κανείς να χρησιμοποιεί όλες τις υπηρεσίες που προσφέρει μια παραδοσιακή, αποκλειστικά μέσα από την εφαρμογή.

«Η ψηφιακή μορφή και λειτουργία της, που σημαίνει απουσία κοστοβόρου δικτύου φυσικών καταστημάτων κάνει την N26 να λειτουργεί με πολύ χαμηλότερα κόστη και φυσικά με μηδενικές προμήθειες», λέει ο Sarunas.

Και εξηγεί. Η Ν26 έχει χτιστεί πάνω στην ίδια λογική που χρησιμοποιούν, η Netflix, η Spotify και η Airbnb. Δεν έχουν φυσική παρουσία σε όλες τις αγορές, λειτουργούν κεντρικά και περιορίζουν έτσι πολύ το κόστος τους. Αυτό θέλουμε να κάνουμε και για τις τράπεζες για να μπορούμε να προσφέρουμε πλήθος δωρεάν υπηρεσιών στους πελάτες μας.

Συνολικά, η Ν26 λειτουργεί πλέον σε 26 χώρες με την πιο πρόσφατη προσθήκη της να είναι η τεράστια αγορά των ΗΠΑ. Η Ελβετία ήταν η 25η χώρα. Οι πελάτες της ξεπερνούν τα 3,5 εκατομμύρια, ενώ ανοίγονται 10.000 νέοι λογαριασμοί την ημέρα. Επόμενος στόχος σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της Ν26 είναι η Βραζιλία, μια τεράστια αγορά, όπου οι κάτοικοί της δεν έχουν τραπεζικούς λογαριασμούς ή δεν έχουν την παιδεία για τραπεζικές συναλλαγές.

Τι σημαίνει Ν26

Όσο για το από πού βγήκε το όνομα του Ν26; Ο αριθμός παραπέμπει στα κομμάτια του κύβου του Ρούμπικ. Οι παραδοσιακές τράπεζες είναι πολύπλοκες και δύσκολες, όσο δύσκολο είναι να λύσεις τον κύβο κι εμείς θέλουμε να το κάνουμε πιο εύκολο, λέει ο Sarunas.

Πώς ανοίγω λογαριασμό

Για να ανοίξεις λογαριασμό χρειάζεται ένα διαβατήριο ή μία ταυτότητα και μερικά λεπτά για πιστοποίηση των στοιχείων μέσω βιντεοκλήσης. Η κάρτα έρχεται στο ταχυδρομείο μέσα σε λίγες εργάσιμες μέρες, χωρίς κόστος και μπορείς να την χρησιμοποιήσεις για αγορές αλλά και αναλήψεις χρημάτων από οποιοδήποτε ATM του κόσμου.

Ο λογαριασμός είναι γερμανικός, με IBAN και προστασία από το γερμανικό δημόσιο μέχρι το ποσό των 100.000 ευρώ. Η Ν26 δεν χρεώνει συνδρομή για το λογαριασμό, δεν χρεώνει τα εμβάσματα (εισερχόμενα/εξερχόμενα) εντός Ευρώπης δεν χρεώνει τις αναλήψεις από ΑΤΜ, ενώ οι προμήθειες συναλλάγματος σε διαφορετικό νόμισμα γίνονται βάσει ισοτιμιών mastercard (προμήθειες συναλλάγματος δεν υπάρχουν).

Source:newmoney