Επικαιροτητα

«Μπόνους» στην Ελλάδα 767 εκατομμύρια από το Eurogroup για τη μείωση του χρέους

Πράσινο φως αναμένεται να δώσει το Eurogroup της Τετάρτης για την επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα, σύμφωνα με όσα ανέφερε υψηλόβαθμoς ευρωπαίος αξιωματούχος σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της Καθημερινής Ελένη Βαρβιτσιώτη. 

Σύμφωνα με όσα αναφέρει, το ποσό των 767 εκατομμυρίων που θα επιστραφούν στην Ελλάδα από τα ANFA’s και τα SMP’s  θα καθοριστεί το επόμενο έτος αφού πρώτα λάβει και το πράσινο φως από κάποια κοινοβούλια και κυρίως την επιτροπή οικονομικών υποθέσεων του γερμανικού κοινοβουλίου.

Αναφορικά με το θέμα της αλλαγής της χρήσης των κερδών των ελληνικών ομολόγων, ο ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι αυτό θα συζητηθεί διεξοδικά τον επόμενο χρόνο και δε θα αφορά τη συγκεκριμένη δόση. «Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να το θέσει, προβλέπεται στη συμφωνία, αλλά πρέπει να δούμε πώς θα γίνει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι βούληση της Αθήνας είναι τα χρήματα αυτά αντί να χρηματοδοτούν την αποπληρωμή του χρέους να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη στην χώρα.

Αναφορικά με το θέμα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, ο ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε προς το παρόν δεν έχει διεξαχθεί καμία συζήτηση επί του θέματος, σύμφωνα με όσα αναφέρει η Καθημερινή. 

 «Δεν μπορώ να προβλέψω πως θα εξελιχθεί ση συζήτηση στο Eurogroup  αλλά το Euroworking group της προηγούμενης εβδομάδας ήταν θετικό” είπε χαρακτηριστικά» σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Καθημερινής. 

Source:thetoc