Επικαιροτητα

Κινδυνεύουν τα παιδιά από τους σκύλους της οικογένειας; Εκπαιδευτής σκύλων δίνει την απάντηση

Η είδηση ότι ένα βρέφος τριών μηνών βρέθηκε νεκρό στην κούνια του στα Γλυκά Νερά από επίθεση του κατοικιδίου των γονιών του, ράτσας Ροτβάιλερ, άνοιξε ξανά τη συζήτηση για το ποιες πρέπει να είναι οι προφυλάξεις μας όταν έχουμε κατοικίδιο σκύλο και γινόμαστε γονείς, φέρνοντας ένα νέο μέλος στην οικογένεια.

Ο κύριος Χρήστος Πρινιωτάκης, εκπαιδευτής σκύλων για περισσότερα από 40 χρόνια και ιδιοκτήτης της σχολής εκπαίδευσης σκύλων GL (Greek Legend)που βρίσκεται στην Παλλήνη – πολύ κοντά στον τόπο της τραγωδίας – εξηγεί στη HuffPost Greeceτους κινδύνους που εγκυμονεί η συνύπαρξη σκύλου-παιδιού και τις προφυλάξεις που πρέπει να ληφθούν για να μην υπάρξουν ποτέ παρόμοια ειδεχθή περιστατικά.

 

Ένα σχόλιο για το τραγικό συμβάν;

Το τραγικό συμβάν οφείλεται σε άγνοια των γονιών. Όταν οι γονείς λείπουν και το σκυλί βρίσκεται στο μπαλκόνι, ανά πάσα στιγμή μπορεί να μπει στο σπίτι. Μπαίνοντας μέσα και ακούγοντας ένα μωρό να κλαίει και να φωνάζει, προκαλεί το βασικό ένστικτο του ζώου να κυνηγήσει και να σκοτώσει το θήραμα. Άρα, δυστυχώς, η υπαιτιότητα είναι όλων, δεν είναι ποτέ ένας μόνο ο υπεύθυνος.

 

Τι δεν γνωρίζουν οι γονείς για τα κατοικίδια τους;

Πολλοί γονείς νομίζουν ότι οι σκύλοι θα αποδεχτούν τα μωρά σαν νέα μέλη της οικογένειας. Υπάρχουν όμως πολλά σκυλιά, ανεξαρτήτως ράτσας που, όπως και οι άνθρωποι, ζηλεύουν. Και η ζήλια δημιουργεί επιθετικότητα. Άρα, σε περιπτώσεις που οι γονείς αφήνουν ένα παιδί κάτω των τεσσάρων ετών να παίζει με έναν σκύλο, θα εγκυμονούνται ανά πάσα στιγμή κίνδυνοι.

Αυτό που μπορούμε να συστήσουμε επίσης, είναι το παιδί να παίζει με τον σκύλο πάντα με την επιτήρηση τουλάχιστον του ενός γονιού.

Ακόμη, αν έχουμε αντιληφθεί οποιαδήποτε μορφή επιθετικότητας στον σκύλο ή το έχει παρατηρήσει ο εκπαιδευτής του, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να το αφήνουμε να πλησιάζει παιδιά.

O σκύλος της τραγωδίας.

 

Τι είναι αυτά που αγνοούμε, με αποτέλεσμα να ακούμε συχνά τέτοια αποτρόπαια περιστατικά;

Τα σκυλιά, όπως είναι λογικό, λειτουργούν ως ζώα. Σε περίπτωση που το παιδί παράγει ήχους που ενοχλούν το σκυλί, εκείνο θα επιτεθεί.

Ακόμη, υπάρχουν κατοικίδια σκυλιά που έχουν σταλεί από τους γονείς σε εκπαιδευτές για να γίνουν επιθετικά, ώστε να είναι καλοί φύλακες του παιδιού. Αυτά τα παιδιά δεν μπορούν παράλληλα να είναι και ακίνδυνος σύντροφος των παιδιών τους.

Να σημειώσουμε επίσης, ότι τα παιχνίδια διεγείρουν τα ένστικτα του σκύλου. Χρειάζεται να κοινωνικοποιηθεί και να εκπαιδευτεί από έναν σωστό εκπαιδευτή για να κατευνάσει αυτά τα ένστικτα. Δεν αφήνουμε να παίξουν τα παιδιά διελκυστίνδα με σκύλο. Ο δεύτερος θα προσπαθήσει να ηγηθεί του παιχνιδιού λόγω της φύσης του και οι συνέπειες θα είναι αναπόφευκτες για τη σωματική ακεραιότητα του παιδιού.

Αυτό που συμβουλεύω τον εκάστοτε γονέα, αφού πάρει έναν σκύλο και τον κοινωνικοποιήσει σωστά, τον εκπαιδεύσει με έναν καταρτισμένο εκπαιδευτή – ο οποίος θα του μάθει τη σωστή κοινωνικότητα και όχι 4-5 εντολές – είναι να τον αφήνει παιδιά μεγαλύτερα των τεσσάρων ετών.

 

Πώς καταλαβαίνει ένα γονιός ότι ο σκύλος δεν θέλει το παιδί;

Μια ένδειξη είναι το σπρώξιμο. Όταν το παιδί πλαγιάσει δίπλα στον σκύλο και εκείνος τον σπρώχνει, αυτό δεν είναι νάζι, ούτε πλάκα. Είναι προσπάθεια του σκύλου να κυριαρχήσει στο παιδί. Τα ζώα ως θηρευτές προσπαθούν να επιβιώσουν. Δυστυχώς, η επιβίωση στη φύση επιτυγχάνεται– πολλές φορές – με τη χρήση βίας.

Ποιες ράτσες δεν προτείνονται όταν στο σπίτι υπάρχει μικρό παιδί;

Υπάρχουν σκύλοι που έχουν πολύ χαμηλή «ένταση θηράματος», είναι δηλαδή σκύλοι που δεν θέλουν μανιωδώς να παίξουν. Για παράδειγμα, υπάρχουν σκύλοι που αγαπάνε πολύ τα παιχνίδια. Ανά πάσα στιγμή, όμως, το παιχνίδι τους μπορεί να γίνει το μωρό και να έχουμε παρόμοια αποτελέσματα. Επομένως, προτιμούνται τα πιο «ήπια» σκυλιά, χωρίς να κατονομάσω συγκεκριμένες ράτσες, αποκλείοντας κάποιες άλλες.

GL

Συμβουλές για γονείς που έχουν ροτβάιλερ;

Τα ροτβάιλερ χαρακτηρίζονται από το FCI ως σκυλιά που έχουν «έντονο ταμπεραμέντο». Επομένως, χρειάζεται απαραιτήτως η επίσκεψή του σε έναν εκπαιδευτή, ο οποίος να είναι κατά προτίμηση σε κάποιο σωματείο. Απαιτείται η κοινωνικοποίηση του κατοικίδιου σε ασφαλείς εγκαταστάσεις και όχι για παράδειγμα σε μια πλατεία ή ένα πάρκο, σημεία που έχουν καταγραφεί δεκάδες παρόμοια περιστατικά.

Ας μην αγνοούμε, ότι υπάρχουν σκύλοι που πρέπει να εκτονωθούν μία με μιάμιση ώρα την ημέρα για να εκτονωθεί. Αν δεν συμβεί, θα ξεσπάσει κάπου αλλού.

GL

Τα κουτάβια μπορούν να συνυπάρξουν με τα μωρά;

Μέχρι τεσσάρων μηνών. Επειδή έχει ακόμα πολύ χαμηλά τα «επίπεδα ταμπεραμέντου και της νευρικότητας» θα μπορούσε να συνυπάρξει με ένα παιδί. Φυσικά, αν μιλάμε για ένα κουτάβι Γερμανικό Ποιμενικό, το ορθό θα ήταν να μην διακινδυνεύουμε τη ζωή του παιδιού.