Επικαιροτητα

Καζακστάν: Αεροσκάφος με 100 επιβαίνοντες συνετρίβη σε κτίριο – 14 νεκροί

Οι διασώστες έχουν μεταφέρει 35 ανθρώπους σε νοσοκομεία εκ των οποίων οι 22 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Αναστέλλεται η λειτουργία της αεροπορικής εταιρείας έως ότου διαλευκανθούν τα αίτια του δυστυχήματος.

Επιβατικό αεροσκάφος Fokker-100 της Bek Air με 95 επιβάτες και πέντε μέλη πληρώματος συνετρίβη λίγη ώρα μετά την απογείωσή του σε διώροφο κτίριο κοντά στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 14 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και 35 να τραυματιστούν – 22 εκ των οποίων σοβαρά – ανακοίνωσαν το διεθνές αεροδρόμιο της Αλμάτι και το υπουργείο Βιομηχανίας και Ανάπτυξης Υποδομών του Καζακστάν.

Αεροσκάφος με 100 επιβαίνοντες συνετρίβη σε κτίριο
Αεροσκάφος με 100 επιβαίνοντες συνετρίβη σε κτίριο  AP

Ο πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ εξέφρασε μέσω Twitter τα συλλυπητήριά του στις «οικογένειες και τους φίλους» των θυμάτων του δυστυχήματος.

Αεροσκάφος με 100 επιβαίνοντες συνετρίβη σε κτίριο
Αεροσκάφος με 100 επιβαίνοντες συνετρίβη σε κτίριο  AP

Συστήθηκε ειδικό κλιμάκιο αντιμετώπισης της κρίσης υπό τον πρωθυπουργό Άσκαρ Μάμιν, πρόσθεσε ο πρόεδρος Τοκάγεφ, τονίζοντας ότι εάν διαπιστωθεί πως υπάρχουν ποινικές ευθύνες για το δυστύχημα, «όλοι οι ένοχοι θα τιμωρηθούν αυστηρά βάσει του νόμου».

Αεροσκάφος με 100 επιβαίνοντες συνετρίβη σε κτίριο
Αεροσκάφος με 100 επιβαίνοντες συνετρίβη σε κτίριο  AP

Το Φόκερ κατέπεσε σε κατοικημένη περιοχή και βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση κατεπείγουσας απομάκρυνσης των κατοίκων της, είχε ανακοινώσει νωρίτερο το υπουργείο Βιομηχανίας. Το δικινητήριο, εκατονταθέσιο επιβατικό αεροσκάφος επρόκειτο να εκτελέσει πτήση προς τη Νουρ-Σουλτάν, την πρωτεύουσα της κεντρασιατικής χώρας. Το υπουργείο Βιομηχανίας και Ανάπτυξης Υποδομών έδωσε εντολή να ανασταλούν όλες οι πτήσεις με Φόκερ-100 μετά το δυστύχημα.

Αεροσκάφος με 100 επιβαίνοντες συνετρίβη σε κτίριο
Police stand guard as rescuers assist on the site of a plane crash near Almaty International Airport, outside Almaty, Kazakhstan, Friday, Dec. 27, 2019. Almaty International Airport said the Bek Air plane crashed Friday in Kazakhstan shortly after takeoff causing numerous deaths. The aircraft had 100 passengers and crew onboard when hit a concrete fence and a two-story building shortly after takeoff. (AP Photo/Vladimir Tretyakov)  AP

Οι αρχές αναστέλλουν τη λειτουργία της Bek Air

Οι αρχές του Καζακστάν ανακοίνωσαν ότι αναστέλλεται η λειτουργία της αεροπορικής εταιρείας Bek Air έως ότου διαλευκανθούν τα αίτια και οι συνθήκες υπό τις οποίες σημειώθηκε το πολύνεκρο δυστύχημα στο οποίο ενεπλάκη νωρίτερα σήμερα αεροσκάφος Fokker-100 με 100 επιβαίνοντες που θα εκτελούσε πτήση από την Αλμάτι στη Νουρ-Σουλτάν.

Source:news247