Επικαιροτητα

Διπλή ρελανς από Αθήνα: Τηλεφώνημα σε Μέρκελ, συναντήσεις με Χαφτάρ

Διπλή ρελάνς από την κυβέρνηση λίγο πριν την συνδιάσκεψη του Βερολίνου για το μέλλον της Λιβύης. Ενώ τα δημοσιεύματα ξένων ΜΜΕ, σύμφωνα με τα οποία πίσω από την απουσία πρόσκληση της ελληνικής πλευράς στη διάσκεψη βρίσκεται η Άγκυρα, δίνουν και παίρνουν, η Αθήνα προχώησε σε έναν σημαντικό διπλωματικό ελιγμό πραγματοποιώντας δύο συναντήσεις στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο με τον στρατηγό Χαφτάρ. 

Έτσι, την Παρασκευή, πρώτα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και κατόπιν ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είδαν τον ισχυρό άνδρα της Λιβύης, με στόχο δια της τεθλασμένης οδού να αποκτήσουν οι ελληνικές θέσεις εκπροσώπηση στη επικείμενη διάσκεψη για τη Λιβύη την Κυριακή αλλά και να εκφραστεί η δυσαρέσκεια της ελληνικής πλευράς για τον παραγκωνισμό της. 

Αυτήν ακριβώς τη δυσαρέσκεια φέρεται να εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς την ίδια την Άγκελα Μέρκελ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί της. Η συνομιλία Μητσοτάκη – Μέρκελ έγινε με δεδομένη τη θέση της Αθήνας ότι η Γερμανία πρέπει να τηρήσει την ευρωπαϊκή θέση και να θεωρήσει άκυρα τα μνημόνια της κυβέρνησης Σαράτζ με την Τουρκία, όπως σημείωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδρας, μετά τη συνάντησή του με τον στρατάρχη Χάφταρ.

Σημειώνεται ότι στη χθεσινή του συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, ο πρωθυπουργός έστειλε ένα ακόμη μήνυμα προς την ευρωπαϊκή πλευρά, λέγοντας ότι οποιαδήποτε συμφωνία στη διάκεψη η οποία δεν θα περιλαμβάνει ακύρωση των μνημονίων Τουρκίας-Λιβύης θα συναντήσει το βέτο της Ελλάδας στα ευρωπαϊκά όργανα, ενώ δεν πρόκειται να φτάσει καν μέχρι τη σύνοδο κορυφής. 

Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν και οι δηλώσεις του έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια μετά τη συνάντηση με τον Χαφτάρ, σύμφωνα με τις οποίες η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να βοηθήσει ακόμη και με δυνάμεις στην εκεχειρία, εννοώντας συμμετοχή της χώρας σε διεθνή μηχανισμό επιτήρησης εκεχειρίας ή σε ενδεχόμενη ευρωπαϊκή επιχείρηση επιβολής του εμπάργκο των όπλων και μεταφοράς μισθοφόρων στη χώρα. 

Οι συναντήσεις με Χαφτάρ

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Χαφτάρ κράτησε περίπου 45 λεπτά και έλαβε χώρα στο γραφείο του κ. Μητσοτάκη στην Βουλή.

Μπαίνοντας στο γραφείο του Πρωθυπουργού ο στρατάρχης Χαφτάρ δήλωσε:“Θα συζητήσουμε με τον Πρωθυπουργό την σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών για να φέρουμε την ειρήνη στην περιοχή”.

Νωρίτερα είχε γίνει συνάντηση του Λίβυου στρατάρχη με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια. Ο κ. Δένδιας υποδέχθηκε τον Λίβυο στρατάρχη έξω από το ΥΠΕΞ λίγο πριν τις 10:30, με τους δύο άνδρες να ανταλλάσσουν χειραψία, πριν εισέλθουν στο κτίριο.

«Είχαμε μια μακρά και ενδιαφέρουσα συνομιλία που αφορούσε την κατάσταση στη Λιβύη, τη διαδικασία του Βερολίνου και την επόμενη μέρα στην περιοχή», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντηση με τον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA).

«Εμείς ενθαρρύναμε τον Στρατάρχη να μετάσχει με εποικοδομητικό πνεύμα στη διαδικασία του Βερολίνου και να πετύχει και την αποκατάσταση του πυρός και την ασφάλεια στη Λιβύη, την αναγνώριση της ακυρότητας των παράνομων μνημονίων με την Τουρκία», σημείωσε ο κ. Δένδιας, για να προσθέσει πως ο κ. Χαφτάρ συμφώνησε σε όλες τις παραπάνω παρατηρήσεις μας.

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την επόμενη ημέρα τη Λιβύη», τόνισε ακόμη.

«Η Ελλάδα δεν είναι μέλος της διαδικασίας του Βερολίνου, όμως νομίζουμε ότι οι παρούσες συνθήκες ήταν αυτές που θα οδηγούσαν να θεωρηθεί η συμμετοχή μας σαν κάτι το θετικό. Περιμένουμε από τη Γερμανία να αποτελέσει τον θεματοφύλακα της ευρωπαϊκής θέσης για τη Λιβύη. Η κοινή μας ευρωπαϊκή θέση αναγνωρίζει την ακυρότητα των μνημονίων. Περιμένουμε από τη Γερμανία να επιβάλει και να εκφράσει την ευρωπαϊκή θέση».

Αναλυτικά οι δηλώσεις Δένδια

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Είχαμε μια μακρά και ενδιαφέρουσα συνομιλία με τον Στρατάρχη Haftar. Όπως καταλαβαίνετε, αφορούσε την κατάσταση στη Λιβύη, την διαδικασία του Βερολίνου και την επόμενη ημέρα στη Λιβύη και στην περιοχή. Εμείς από την πλευρά μας ενθαρρύναμε τον Στρατάρχη να μετάσχει με εποικοδομητικό πνεύμα στη διαδικασία του Βερολίνου και να επιχειρήσει, μέσα στο πλαίσιο των συνθηκών, να πετύχει και την κατάπαυση του πυρός και την αποκατάσταση της ασφάλειας στη Λιβύη, την απομάκρυνση των μισθοφόρων, την αναγνώριση της ακυρότητας των παράνομων μνημονίων ανάμεσα στην Τουρκία και στην κυβέρνηση Sarraj.

Και οφείλω να σας πω με ιδιαίτερη χαρά ότι ο Στρατάρχης Haftar συμφώνησε σε όλες τις παραπάνω παρατηρήσεις μας. Θα το δείτε, άλλωστε, σαφώς διατυπωμένο και στις δικές τους ανακοινώσεις. Είπα, επίσης, ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την επόμενη μέρα στη Λιβύη, είτε με τη συμμετοχή στις δυνάμεις εκείνες οι οποίες χρειάζονται για να υπάρξει η ανακωχή (σημ.: διεθνής μηχανισμός επιτήρησης εκεχειρίας) είτε με τη συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων στην ευρωπαϊκή επιχείρηση επιβολής του εμπάργκο των όπλων και της μεταφοράς μισθοφόρων στη Λιβύη. Οι ενέργειες αυτές βοηθούν τη δημιουργία μιας καλύτερης πραγματικότητας στη Λιβύη και αποτελούν συνεισφορά στο μέλλον του λιβυκού λαού και της λιβυκής κοινωνίας.

Εμείς θέλουμε η Λιβύη να είναι μια σύγχρονη χώρα, μια σύγχρονη δημοκρατική χώρα, στην οποία θα επιτραπεί στους κατοίκους της να εκφράσουν τη θέληση τους και να αποτελέσουν μέρος της συνολικής αρχιτεκτονικής σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Όπως ξέρετε η Ελλάδα δεν είναι μέλος της Διαδικασίας του Βερολίνου, μιας διαδικασίας που ξέρουμε ότι έχει ξεκινήσει από το 2015, η Ελλάδα δεν μετείχε όλα αυτά τα χρόνια, όμως νομίζουμε, συνεχίζουμε να νομίζουμε, ότι οι παρούσες συνθήκες ήταν αυτές που θα οδηγούσαν στο να θεωρηθεί από την οικοδέσποινα Γερμανία η συμμετοχή μας σαν κάτι το θετικό. Εν πάση περιπτώσει, εφόσον εμείς δεν θα είμαστε εκεί, περιμένουμε από τη Γερμανία, την οικοδέσποινα χώρα, να αποτελέσει τον θεματοφύλακα της Ευρωπαϊκής θέσης για τα θέματα της Λιβύης. Κυρίες και κύριοι, η Ευρώπη έχει σαφή θέση, εκφράσθηκε από το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η κοινή μας ευρωπαϊκή θέση αναγνωρίζει την ακυρότητα και την ανυπαρξία των μνημονίων που υπεγράφησαν από την Κυβέρνηση Sarraj και την Τουρκία. Περιμένουμε, λοιπόν, σαν Ευρωπαίοι, από τη Γερμανία, να επιβάλλει και να εκφράσει την ευρωπαϊκή θέση στη Διαδικασία του Βερολίνου. Το ίδιο περιμένουμε και από τις άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία. Σας ευχαριστώ θερμά για την παρουσία σας σήμερα εδώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι προοπτικές επιτυχίας κ. Υπουργέ, ποιες είναι, όπως συζητήσατε με τον κ. Haftar?

N. ΔΕΝΔΙΑΣ: …Δεν έχει έννοια να κάνω δηλώσεις και να εκφράσω εγώ την άποψη του Στρατάρχη Χαφταρ. Μπορεί να την εκφράσει ο ίδιος ή […]

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν όμως δε ληφθεί υπόψη αυτό που είπατε για την ακυρότητα των Μνημονίων, υπάρχει περίπτωση να μπει βέτο στην ευρωπαϊκή […]

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εμείς θέλουμε να συμμετάσχουμε εποικοδομητικά στο να πετύχει η διαδικασία του Βερολίνου. Βοηθάμε τις διαδικασίες των Ηνωμένων Εθνών. Συναντήθηκα ήδη, την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, με τον κ. Salame, τον Ειδικό Διαπραγματευτή. Προσπαθούμε με όποιο τρόπο μπορούμε να βοηθήσουμε αυτή τη διαδικασία. Από την άλλη όμως, σε αυτή τη διαδικασία, προσπαθούμε να βοηθήσουμε με την ιδιότητά μας όχι μόνο ως Ελλάδα, αλλά και ως ευρωπαϊκή χώρα. Το πλαίσιο της συμμετοχής όλων των ευρωπαϊκών χωρών σε αυτή τη διαδικασία έχει καθοριστεί από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η ίδια η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η κοινή μας ευρωπαϊκή θέση προβλέπει την ακυρότητα και την ανυπαρξία των δύο Μνημονίων. Άρα κάθε χώρα της ΕΕ, όχι μόνο η Ελλάδα, έχει την αυτονόητη υποχρέωση να υποστηρίξει την κοινή θέση, τη θέση που όλοι μαζί πήραμε ομοφώνως στο Συμβούλιο. Άρα, δεν θέλω να δω τα πράγματα αρνητικά υπό μορφήν αρνησικυρίας. Τα βλέπω ως προσπάθεια της κοινής ευρωπαϊκής μας θέσης. Βεβαίως, εάν η κοινή ευρωπαϊκή θέση δεν γίνει σεβαστή, τότε κάθε ευρωπαϊκή χώρα έχει αυτονόητη υποχρέωση να υπερασπίσει αυτήν τη θέση και η Ελλάδα τοποθετήθηκε επ’ αυτού, νομίζω, ξεκάθαρα χθες: ο Πρωθυπουργός,  ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, θα υπερασπίσει την κοινή ευρωπαϊκή μας θέση. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ!

Source:thetoc