Επικαιροτητα

Διαδηλώσεις με ανοιχτούς δρόμους: Αυτό είναι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης

Διαδηλώσεις με ανοιχτούς δρόμους: Το πλάνο της κυβέρνησης για να σταματήσουν “οι λίγοι να ταλαιπωρούν τους πολλούς”, όπως χαρακτηριστικά είχε δηλώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Διαδηλώσεις με ανοιχτούς δρόμους: Από τις πρώτες μέρες της διακυβέρνησης του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προαναγγείλει ότι θα αλλάξει ο τρόπος που γίνονται διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας. Ο πρωθυπουργός είχε τονίσει ότι δεν γίνεται μια μικρή μερίδα πολιτών να εμποδίζει την ομαλή λειτουργία ολόκληρης της πόλης. Η κυβέρνηση δεν μένει μόνο στα λόγια καθώς είναι έτοιμοι να αλλάξει το τοπίο.

Το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για τις «δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις» που έχει στόχο να αποφεύγονται τα «εμφράγματα» στο κέντρο της Αθήνας και των μεγάλων πόλεων από διαδηλώσεις που έχουν μικρή συμμετοχή, αλλά και να θωρακιστεί η πρωτεύουσα απέναντι στα έκτροπα που προκαλούν ομάδες που παρεισφρέουν σε διαδηλώσεις παρουσιάζει η εφημερίδα Καθημερινή της Κυριακής.

Το νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί το αμέσως επόμενο διάστημα προς ψήφιση στη Βουλή, προβλέπει ότι οι πορείες που έχουν περιορισμένους σε αριθμό διαδηλωτές θα πραγματοποιούνται σε μέρος του οδοστρώματος ή θα ακολουθούν εναλλακτική διαδρομή.

Επίσης θα καθορίζεται «οργανωτής» της διαδήλωσης, ο οποίος θα έχει και αστικές ευθύνες για τυχόν ζημιές, καθιερώνεται ο θεσμός του αστυνομικού διαμεσολαβητή και θεσμοθετείται ειδική ψηφιακή πλατφόρμα που θα παρέχει σε πραγματικό χρόνο ενημέρωση στους πολίτες γι τις πορείες και τις σχετικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Τέλος, το νομοσχέδιο προβλέπει ως ιδιώνυμο αδίκημα τη συμμετοχή σε διαδήλωση που έχει απαγορευτεί νομίμως από την αστυνομία, αλλά και την «παρεμπόδιση διεξαγωγής συνάθροισης με τέλεση βιαιοπραγιών και την παρείσφρηση ατόμων σε αυτήν με σκοπό να αλλοιώσουν με βιαιοπραγίες τον ειρηνικό χαρακτήρα της».

Content retrieved from: https://www.pagenews.gr/2020/02/16/ellada/diadiloseis-me-anoixtous-dromous-auto-einai-to-nomosxedio-tis-kybernisis/.