Επικαιροτητα

Brexit, μεταναστευτικό και τουρκική προκλητικότητα στην ατζέντα Τουσκ – Μητσοτάκη

Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, είχε σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, συζητήθηκαν τα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 17 και 18 Οκτωβρίου.

Πρώτον, το Brexit και οι συνέπειες μιας άτακτης εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεύτερον, η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Δυτικά Βαλκάνια και τρίτον, η σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία με έμφαση σε δύο ζητήματα: Την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη συνέχιση της οικονομικής ενίσχυσης της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού/προσφυγικού ζητήματος, υπό την προϋπόθεση της τήρησης εκ μέρους της Τουρκίας των υποχρεώσεων που απορρέουν από την Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας του 2016.

Από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού υπενθυμίζουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κατ’ επανάληψη τονίσει πως «η Ελλάδα είναι χώρα με αυτοπεποίθηση που συμμετέχει ενεργά σε όλες τις μεγάλες συζητήσεις στην Ευρώπη και στον κόσμο».

Γεύμα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Αναλυτικά τι συζήτησαν και τι είπε ο κ. Τσίπρας για την προκλητικότητα της Τουρκίας.

Όλα τα σημαντικά ζητήματα τέθηκαν επί τάπητος στην συνάντηση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ντόναλντ Τουσκ. Στο γεύμα που είχαν οι δυο άντρες συζητήθηκαν το επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Brexit και η προσφυγική κρίση.

Συνάντηση Τσίπρα - Τουσκ
Συνάντηση Τσίπρα – Τουσκ

Παράλληλα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε στον κ. Τουσκ τη σημασία «που έχει η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας αλλά και της Αλβανίας, εφόσον τηρήσει τις δεσμεύσεις της σε σχέση με την Ελληνική Εθνική Μειονότητα» και του υπογράμμισε την ανάγκη «να αξιοποιηθούν οι κυρώσεις -που αποφασίσαμε στο προηγούμενο Συμβούλιο- κατά της Τουρκίας, για τις παράνομες ενέργειές της στην Κυπριακή ΑΟΖ».

Συνάντηση Τσίπρα - Τουσκ
Συνάντηση Τσίπρα – Τουσκ

Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε επίσης τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την συνεργασία που είχαν τα τελευταία 4,5 χρόνια.

Αναλυτικά τι έγραψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στα social media

Source:cnn