Επικαιροτητα

Ανησυχεί η κυβέρνηση για το μεταναστευτικό -Οργανώνεται ΚΟ στο Καβούρι, ενημερώνει ο Χρυσοχοΐδης

Το μεταναστευτικό/προσφυγικό έχει εξελιχθεί σε ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα για την κυβέρνηση, δημιουργώντας εντάσεις τόσο στην κοινωνία, όσο και στο εσωτερικό της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει η εκτίμηση ότι, παρά τις αρχικές καθυστερήσεις και τα προβλήματα που δημιούργησε η αύξηση των ροών από τα τουρκικά παράλια, η κατάσταση είναι ανατρέψιμη και τους επόμενους μήνες θα υπάρξουν απτά, θετικά αποτελέσματα.

Ιδιαίτερο βάρος από την πλευρά της κυβέρνησης δίνεται στο σχέδιο που επεξεργάζεται η «task force» που έχει συσταθεί με τη συμμετοχή υπουργών και υπηρεσιακών παραγόντων. Το σχέδιο που βασίζεται σε τέσσερις άξονες –φύλαξη συνόρων, νέες διαδικασίες ασύλου, μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα και δημιουργία κλειστών φυλασσόμενων κέντρων- είναι στην τελική του διαμόρφωση και θα οριστικοποιηθεί το Σάββατο.

O διπλασιασμός τους τελευταίους 4 μήνες του αριθμού των αιτούντων άσυλο στα νησιά δημιουργεί ρωγμές στην κυβερνητική εικόνα, τόσο σε ό,τι αφορά την αξιοπιστία της όσο και τη διοικητική επάρκειά της. Παράλληλα, οι αντιδράσεις στη μετεγκατάσταση των προσφύγων που σε ορισμένες περιπτώσεις γίνονται βίαιες, δεν δημιουργούν μόνο πολιτικό πρόβλημα, αλλά συνιστούν τροχοπέδη στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης.

Το πλέον ανησυχητικό για την κυβέρνηση είναι ότι δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο τη σφοδρή επίθεση της αντιπολίτευσης, αλλά και διαφωνίες στο εσωτερικό της. Από τη μια μεριά, στις κινητοποιήσεις πρωτοστατούν ψηφοφόροι και αυτοδιοικητικοί της ΝΔ. Από την άλλη, εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου εκφράζονται ανοιχτά πια οι διαφωνίες

Οι δηλώσεις Χρυσοχοΐδη

Ενδεικτικά των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση ήταν όσα είπε χτες ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στο Ευρωκοινοβούλιο. Στην ουσία ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη παραδέχτηκε ότι η κατάσταση στα νησιά είναι μη διαχεριρίσιμη. Συγκεκριμένα, ο  κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι: «Δεν μπορείς να διαχειρίζεσαι έναν τόσο μεγάλο αριθμό ανθρώπων όταν έρχονται συσσωρευμένοι. Δεν τους διασφαλίζεις τα δικαιώματά τους. Συνεπώς θα πρέπει να οργανωθείς καλύτερα ώστε να είσαι αποτελεσματικός.»

Η δήλωση Χρυσοχοΐδη προκάλεσε πολιτική θύελλα. Σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι: «Η ομολογία του κ. Χρυσοχοΐδη ότι «η κατάσταση στα νησιά είναι πέρα από κάθε διαχείριση» αποτελεί μία ακόμη κυνική επιβεβαίωση της καταστροφικής ανεπάρκειας της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη στη διαχείριση του προσφυγικού.» Καυστικό και το σχόλιο του ΚΙΝΑΛ σχολίασε: «Την ώρα που τα νησιά μας και όλη η Ελληνική κοινωνία εκπέμπουν SOS, ο αρμόδιος υπουργός της Ελλάδας επιλέγει να «σηκώσει τα χέρια ψηλά.»

Πιο σημαντική από τις επιθέσεις της αντιπολίτευσης ήταν η κριτική που άσκησε δημόσια ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Λοβέρδος. Ο κ. Λοβέρδος έγραψε στο Twitter ότι:

«Λυπάμαι αλλά δεν συμφωνώ με τέτοιες δηλώσεις κ. Υπουργέ. Εσείς δεν είχατε βρει καλή την κατάσταση στη Μόρια όταν την επισκεφτήκατε μόλις αναλάβατε; Ήταν καλή επί ΣΥΡΙΖΑ κι έγινε μη διαχειρίσιμη επί δικής σας υπουργίας;Εκπέμπετε λάθος μηνύματα. Κυρίως προς τους νεοδημοκράτες!»

Η διαγραφή

Σε μια προσπάθεια να «σφίξουν τα λουριά» και να αποτραπούν οι «ακροδεξιές παρεκτροπές», η Πολιτικής Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας αποφασίστηκε τη διαγραφή του στελέχους της ΝΔ Κοζάνης Ιωάννη Σαντετσίδη με αφορμή ανάρτησή του στο Facebook στην οποία προτρέποντας τις Αρχές «να ρίξουν στο Αιγαίο» τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Είναι η δεύτερη διαγραφή στελέχους της ΝΔ για ρατσιστικές δηλώσεις μετά από εκείνη τη προέδρους της ΟΝΝΕΔ Πεντέλης Φαίης Νικητοπούλου.

prosfyges

Σε κάθε περίπτωση το προσφυγικό βάζει σε αναμμένα κάρβουνα τη Νέα Δημοκρατία.

Source:iefimerida