Επικαιρότητα

10 tips για να μην βάλεις ούτε μια θερμίδα στη νηστεία

Η Καθαρά Δευτέρα είναι επισήμως η απαρχή της σαρανταήμερης νηστείας της Σαρακοστής. Η συγκεκριμένη μέρα φαινομενικά αποτελεί ένα πολύ υγιεινό τραπέζι μιας και αποτελείται από φρέσκιες τροφές, φρούτα, όλων των ειδών λαχανικά, όσπρια, λαγάνα, σουσάμι, θαλασσινά ψημένα στη σχάρα, ελαιόλαδο, ελιές, χαλβά, παστέλι, ξηρούς καρπούς.

Όλα αυτά αποτελούν υγιεινές τροφές μιας και είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά μεν, αλλά πλούσιες και σε θερμιδική αξία. Η κατανάλωση λαχανικών μας εξοπλίζει με φυτικές ίνες, βιταμίνες Α,Κ,C και βιταμίνες συμπλέγματος B, αντιοξειδωτικές ουσίες και φυλλικό οξύ, καθώς βοηθούν και στην αίσθηση κορεσμού. Είναι πολύ σημαντικό να κατέχουν το 50% του πιάτου μας.

Το ολοήμερο τσιμπολόγημα… καταστρέφει!

Όσον αφορά στα φρούτα, 2 – 3 μερίδες είναι αρκετές την ημέρα για την πρόσληψη βιταμίνης C και αντιοξειδωτικών ουσιών. Θα μπορούσε να είναι με τη μορφή αποξηραμένων φρούτων. Δεν ξεχνώ τους ανάλατους ξηρούς καρπούς, κατά προτίμηση μουλιασμένους για να δώσουν γρήγορα ενέργεια, αλλά πάντα αρκούμε στη σωστή μερίδα ανάλογα τον καρπό.

Η λαγάνα είναι το παραδοσιακό ψωμί της Καθαράς Δευτέρας και έχει και αρκετό σουσάμι το οποίο είναι πλούσιο σε  υψηλής βιολογικής αξίας  φυτικές πρωτεΐνες. Θαλασσινά και οστρακοειδή είναι καλές πηγές ω3 λιπαρών οξέων και ψευδαργύρου, ιωδίου και βιταμινών. Για γλυκό, στο τραπέζι έχουμε χαλβά σιμιγδαλένιο ή σοκολάτα υγείας ή γλυκά του κουταλιού όλα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

10 διατροφικά tips για την Καθαρά Δευτέρα

Όμως, το ολοήμερο τσιμπολόγημα καθώς και η υπερβολή στην ποσότητα που θα καταναλώσουμε σε συνδυασμό με πολύ ψωμί, λαγάνα και ταραμά ή ταχίνι θα ανεβάσουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και θα οδηγηθούμε τελικά σε ένα ολοήμερο γεύμα!

Παρακάτω, ακολουθούν 10 διατροφικά tips για να αποφύγετε το συνεχές τσιμπολόγημα την Καθαρά Δευτέρα:

  • «Ναι» στο πρωινό: Μπορείτε να αντικαταστήσετε το τυρί με τυρί σόγιας ή να προσθέσετε ταχίνι ή φυστικοβούτυρο σε φρυγανιές ολικής. Φάτε και κάποιο φρούτο.
  • Κρατήστε σταθερά τα γεύματά σας: Να είναι κάθε τρεις ώρες και μπορείτε να καταναλώσετε και κάποιο σνακ με φρούτο και ξηρούς καρπούς ή χαλβά.
  • Τρώτε αργά: Να μασάτε την τροφή 15 φορές για να νιώσετε τα συστατικά της τροφής.
  • Πιείτε νερό: Μην ξεχνάτε να καταναλώνετε νερό πριν από κάθε γεύμα και μέσα στη μέρα.
  • Ελάχιστο αλκοόλ: Αρκεστείτε σε 1 – 2 ποτήρια αλκοόλ, κατά προτίμηση κρασί.
  • «Όχι» στο αλάτι: Περιορίστε τα τρόφιμα με πολύ αλάτι, όπως τουρσί και ταραμά.
  • Προσοχή με τη λαγάνα: Μπορείτε να φάτε 1 – 2 φέτες μέσα στη μέρα, μα καταναλώστε και άλλη ποικιλία αμυλούχων τροφών όπως πατάτα βραστή, παξιμάδια σικάλεως ή ολικής.
  • Μικρότερες μερίδες: Περιορίστε την ποσότητα σε τροφές πλούσιες σε θερμιδική αξία, όπως ο χαλβάς ή άλλο γλυκό μια μερίδα (σπιρτόκουτο) και οι ελιές έως 6.
  • Το φαγητό στη σχάρα: Φροντίστε τα θαλασσινά να είναι στη σχάρα. Αποφύγετε τηγανητά και με πολύ λάδι.
  • Με μέτρο το λάδι: 50% του πιάτου μου είναι λαχανικά όλων των ειδών και βάλτε και ελαιόλαδο, 1 – 2 κουταλιές.

Follow us on instagram @day2day.lifestyle

Image result for facebook logo

Like us on facebook Day2Day/Lifestyle


Source:boro